Comune Di Bologna

Piazza Liber Paradisus, 10, Bologna, Italy

The Municipality of Bologna’s City Council commissioned the construction of a government building to house 1,000 employees of the city, previously distributed in 21 different places in the city. The building now stands in an area covering 33,000 sqm, behind the main train station, where there is a produce market. The project main aim was to redevelop the area and reconnect it to the city center.

The design concept for the building is to break a single mass into three blocks intended for various activities. The blocks are different heights, joined by a shading roof, an entrance hall built on four floors and a large public space. The large single roof has the dual function of protecting from solar radiation and give a sense of architectural cohesion to the whole complex. It is the defining element of the design, it folds like a giant “origami” placed on the various buildings above a panoramic terrace.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s