Universita Luigi Bocconi

Viale Bligny, Milano, Italy

Luigi Bocconi University building acts as a filter between the city and the university. The northern edge of the site fronts onto the artery of Viale Bligny, addressing the throbbing urban life of Milan. This frontage becomes the architectural opportunity to have a ‘window’ to Milan, a memorable image to confirm the important cultural contribution that the Bocconi University plays in the life of this city. The public space of the aula magna occupies this frontage, asserting a symbolic presence and a register of the prestigious status of the University.

The building is set back from the Viale Bligny & Via Roentgen edges to make a public space 18m x 90m. This public space continues into the building, bringing with it it’s stone surface, the floor of the city. In order to make this a grand place of exchange the architect thought about the research offices as beams of space, suspended to form a grand canopy which filters light to all levels. This floating canopy allows the space of the city to overlap with the life of the university.  The underground accommodation is treated as an erupting landscape which offers support to the inhabited light filters above. This establishes a continuity between the ‘landscape’ of the city and the ‘made landscape’ of this undercroft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s