New BNL-BNP Paribas headquarters

Viale Altiero Spinelli, Roma, Italy

The design of the new headquarters of BNL is part of a particular and unique context. The layering of infrastructures that are separated by two important urban areas of the city of Rome, thanks to the construction of the station for high-speed rail, which leads to a new role, not only in terms of services service but also as “urban place”. Particular because the area where the new building will stand, due to its geometric shape and topography and its relative orientation, suggests to design the building according to the principle of “Janus”.

The building is in dialogue with the adjacent complex of Tiburtina railway station, with its main features characterized by size and horizontality. It is not necessarily direct, but has references both to perspectives and to the different levels of the station, and also a different role (the horizontal stratification) in the new urban landscape. The architects goal was to meet the functional needs with a building that is capable, in its autonomy and identity, to belong to the urban context of the Tiburtina Station and at the same time to be representative both for the city of Rome and for its users.